Ustaz Abdul Fatah memberi taklimat penyembelihan |
Alat sembelihan- pastikan tajam |
Pastikan dada ayam menghadap kiblat |
Bismillahi Allahu Akbar |
Jangan tarik kepala ayam macam ni... |
Pastikan dua urat terputus, iaitu urat halkum dan urat marih- urat pernafasan dan salur makanan |
Sebelum ayam dilapah, periksa dahulu, sama ada sudah mati atau tidak. Kemudian, periksa adakah sembelihannya sempurna atau tidak. Mana yang tidak terputus 2 urat, kita 'reject'. Tak boleh makan , ya! |
Ayam dilapah, kita buang kulit sebab banyak kolestrol. Eh, seksi ya ayam ni?? ;) |
Apa ni? Inilah usus perut ayam. Lebih kurang 24 kaki panjangnya. Subhanallah. |
'Penonton' setia yang tidak berganjak |
Pelajar melapah dan membersihkan ayam |
Bismillah Allahu Akbar! ;D |
2 Ulasan
Alamak! geli gue nak makan ayam! hik3!
BalasPadamAyam yang sempurna sembelihannya, ok.. tak geli.. yakin dan tenang hati bila makan :)
BalasPadamAda nak komen?Tulis sini ek... :)