Rabu, 9 Oktober 2013

Jadilah Seperti MYVI CikMa :)



Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua...
Hari ni CikMa rasa nak buat sajak bergambarlah. CikMa cuba ya!

***
Myviku, 
 Badannya kecil sahaja,
tapi jasanya membukit banyak.

Myviku, 
Harganya tidak semahal Vios, Altis mahupun Camry,
Tidak semewah City, Civic dan Accord,
Namun, harga dirinya tinggi, 
Membawaku ke serata alam,
Berkongsi pengalaman, mencurah ilmu,
Pagi, petang, siang dan malam.






Myviku,
Kental dan cekal,
Biarpun pernah dihenyak,
Di tepi, di depan dan di belakang,
Siap dibaiki, terus berbakti lagi,
Mungkinkah kekentalan  dan kecekalan itu,
 bisa tersisa buatku?





 Myviku,
Bebannya banyak,
Penuh dengan barang dan muatan,
Milik peribadi, keluarga mahupun rakyat jelata,
Selagi  punya ruang,
Selagi itulah ia menerima,
Semampu,
Sedaya kudratnya.







Myviku,
Bukan sekadar itu, 
Membawa isi perutnya,
Dengan selamat dan kasih sayang,
Biarpun terkadang dimuntahi kotoran,
Tatkala berpusing-pusing sekitar kota, 
Air tumpah, dan apa-apa sahaja
Tidak mengapa,
 Tiada tengkingan atau marah-marah,
Kita bersihkan mengikut ajaran Islam,
Ia tetap reda, kerana Myviku,
 hanyalah harta dunia.

Myviku,
Bersama-samaku di lorong ini,
Penggerak hubungan sesama insan,
Berjuang, berkhidmat, rebah dan bangkit,
Lima tahun usianya,
Panas hujan ribut petir,
Diharung sahaja
ia disayang ,
kerna amat berjasa dan berguna,
sungguhpun kecil,
namun amat bermakna. 




Myviku,
Aku mahu jadi seperti kamu,
Kental,
Cekal,
Berbakti,
Berjasa ,
Kecil,
Disayang dan 
Amat bermakna. 

Myviku,
Aku mahu jadi seperti kamu!





♥ Terima Kasih Kerana Sudi Singgah Sini ! Suka? Like tau ! ♥

8 ulasan:

  1. Myvi sy mcm ni juga puan.. sy syg dia sebab dia kereta pertama saya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tuan Syahir ... wah, ada geng. :)

      Padam
  2. Myvi? oh akak sedang berkira2 nak beli Myvi ni...memang anggun Myvi ni kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak wan, yang penting senang masuk parkir. :)

      Padam
  3. Assalamualaikum .selamat pagi…hari jumaat yang penuh barakah…
    Jemput baca post saya yeaahhh…

    1. http://farihaabdul.blogspot.com/2013/10/biovelocity-sleep-mate-selimut-cahaya.html
    2. http://farihaabdul.blogspot.com/2013/07/testimonibiovelocity-sleep-mate.html
    3. http://farihaabdul.blogspot.com/2013/07/suntik-untuk-cantik.html
    4. http://farihaabdul.blogspot.com/2013/06/top-leaders-circle.html
    5. http://farihaabdul.blogspot.com/2013/11/kutu-biovelocity-sleep-mate.html

    btw,jom join segmen salam kenal dari saya di sini yaaa

    http://farihaabdul.blogspot.com/2013/11/segmen-salam-perkenalan.html


    semoga Allah dapat membalas jasa2 anda semua….terima kasihh :)

    BalasPadam
  4. http://badrulasiyahabukassim.blogspot.com/25 Januari 2014 10:21 PTG

    ASSALAMUALAIKUM CIK MA...
    KENAL kak lagi.. ni kak badrul asyiyah abu kasim..sama sama belajar kat Mutah dulu....dah 12 tahun kita tak berjumpa...blog dan fb ni menemukan kita...cik ma tekun belajar Al Quran...Syabas...entah entah dah jadi hafizah takk.. kak badrul pun rindukan kawan kawan kt maahad tahfiz dulu...seronok belaajr Al quran dan menghafaz kan...semoga usaha kita di kira sebagai aml yg soleh....AMin...

    BalasPadam

Ada nak komen?Tulis sini ek... :)