Ahad, 29 Januari 2012

Pakaian Beragam KHZN

  
 
 
Sebelah malam, acara Pakaian Beragam diadakan. Memang lawak betul... Tak percaya? Tengok aja video klip ni...... Kredit kepada abang CikMa yang hensem iaitu En. Raime yang telah merakam kenangan ini...




video




Apabila pulang dari Family Day, Mawaddah telah meluahkan perasaannya  dalam diarinya. aduhai...lawak, lawak....







Sekali -sekala bergembira dengan keluarga... alangkah!!

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Singgah Sini ! Suka? Like tau ! ♥

Sabtu, 28 Januari 2012

Hari Keluarga KHZN (Hari Kedua)

 
 
 
Hari kedua: Pagi: Sukaneka. 
Petang: Acara bebas.
Malam: Kara OK! Pakaian Beragam. Cabutan Bertuah . Penyampaian Hadiah. Barbeku.
 
Untuk sukaneka, CikMa bahagikan kepada beberapa kategori iaitu, kanak-kanak 0-6 tahun, kanak-kanak sekolah rendah, remaja lelaki dan remaja perempuan, bapa, ibu, suami isteri , keluarga dan terbuka.  Dengan adanya kategori ini, semuanya adil dan dapat melibatkan diri dengan acara yang dipertandingkan.....
Jom kita tengok dulu gambar yang ada....

Belon di dahi....
Rebut gula-gula , acara wajib
Give me love.. acara keluarga
Squeeze Me! Perah jangan tak perah....
Dadu Ajaib... Suami isteri je tauuuu ..hehehe

Rubber Hunt : cari getah dalam pasir

Bapak-bapak : Jalan-jalan cari minum
Emak-emak : Waitress Pencen!
CikMa jadi pencatat kali ni... :)

Makan time....
Mandi kolam...
Ada banyak lagi acara sukaneka , tetapi ini sahajalah yang sempat dirakam....Seronok sangat Family Day kali ini... Anak-anak dapat masa yang berkualiti bersama ayah dan ibu....  Bahagia!!Alhamdulillah....

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Singgah Sini ! Suka? Like tau ! ♥

Jumaat, 27 Januari 2012

Hari Keluarga KHZN (Hari Pertama)

 
 
Lama tak masuk 'rumah sendiri'. Penat aktiviti Family Day tak habis lagi. Alhamdulillah masih bercuti, dapatlah rehat-rehat lagi di rumah.

Kali ni CikMa  nak kongsikan gambar yang sempat dirakam sepanjang Family Day Kelab Haji Zainal Nordin yang ke 7... Bertempat di Permaisuri Resort, Port Dickson, ternyata Family Day kali ini benar-benar mencapai objektifnya. Seramai 78 peserta yang hadir, terdiri daripada 18 keluarga di sebelah bonda CikMa.....

Tema, tak tahan! heheheh

Penyampaian kunci bilik dan door gift

Door Gift yang serba lengkap.. best! Ada kek tapi dah kena ngap!


Acara Mewarna untuk kanak-kanak sekolah rendah...

Sambutan Hari Jadi untuk kanak-kanak Januari

dan selepas makan-makan, ada pertandingan kuiz ... seronok tengok anak-anak berkerumun dengan ibu bapa untuk membincangkan jawapan... 

Nantikan pula aktiviti hari kedua!

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Singgah Sini ! Suka? Like tau ! ♥

Selasa, 24 Januari 2012

Persiapan Hari Keluarga (2)

 
 
Pagi ni, baru CikMa sempat nak update blog. Ketika ini, CikMa masih berada di Port Dickson, buat Family Day Kelab Haji Zainal Nordin yang ke 7.... So, CikMa nak tunjuk dulu gambar persiapan sebelum berangkat.....


Door Gift... tajaan daripada abang CikMa yang hensem.. hehehe

Macam nak meniaga kat pasar malam! :)


Ni je yang sempat CikMa snap. 

Family Day kali ni memang happening, sama dan seronok macam tahun -tahun yang lalu. Ada acara yang benar-benar mencuit hati. Sampaikan huru -hara dewan dibuatnya!

Nantikan cerita CikMa dan gambar yang sempat dirakam, ok!


♥ Terima Kasih Kerana Sudi Singgah Sini ! Suka? Like tau ! ♥

Khamis, 19 Januari 2012

Pen Merah = Cikgu

 
 
Bersekolah 2 minggu setengah, pen merah pertama CikMa sudah 'tamat riwayatnya'.
 
Itulah salah satu azam CikMa pada tahun baru ini... Cepat-cepat siapkan tanda buku murid.Maklumlah, sekarang CikMa mengajar lima kelas, daripada Tingkatan 1, hinggalah Tingkatan 5. Jumlah buku nota dan buku latihan  yang ada adalah sebanyak 522 buah !!!

Tak percaya?? Itulah hakikatnya. 
 



 
 
Mula tahun ini, CikMa bukan sahaja akan terus mengumpul pen merah yang dah kehabisan dakwat, malah, CikMa akan membuat kira-kira, berapa banyakkah RM yang diperlukan dalam setahun untuk para guru membeli pen merah. Saja je CikMa nak menambah kerja.. hehehe


Pen merah tamat riwayat sebagai koleksi CikMa... :) menarik, murah dan mudah!


 
 
Sebatang pen merah , harganya RM1.80. Sengaja beli yang dakwat basah, tebal, seronok je bila menanda. Sebenarnya, kalau pen yang digunakan selesa dan sedap dipakai, itu akan menambah semangat untuk kita menanda buku yang berlambak tu....

Siapa yang nak tahu tentang menanda buku ni... sila tekan di sini

Ok, CikMa sambung lagi nanti... nak kena tanda lagi nih... huhuhu


♥ Terima Kasih Kerana Sudi Singgah Sini ! Suka? Like tau ! ♥

Ada Juga Header CikMa... :)

 
 
Akhirnya, tercapai juga hajat CikMa nak pasang header kat blog... Terima kasih yang tak terhingga CikMa ucapkan kepada Adik Yusriey Yunus atas jasa baik beliau yang sudi bantu CikMa untuk menyediakan header ni...
 
Seronok hati CikMa ... 





 
CikMa pada hakikatnya tidak mengenali siapa  Mat Stylo ni... Hanya berkenal  melalui blognya sahaja... Baik betul hati budak nih...Orang seni, begitulah... 

CikMa doakan Adik Yusriey terus sukses dan selalu berada peliharaan Allah... Amin!

Terima kasih sekali lagi.... :)

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Singgah Sini ! Suka? Like tau ! ♥

Rabu, 18 Januari 2012

Niat Jangan Tersasar

 
 
Kita solat kerana siapa?

 
Kita berpuasa kerana siapa?

 
Kita bekerja kerana siapa? 
 
 
Kita belajar kerana siapa?


Niat bermaksud pintasan hati. Apabila buat sesuatu pekerjaan atau ibadat, pasaklah niat betul-betul dalam hati kerana ALLAH SWT.

 Sebagai analogi:

Sebelum berlepas, pesawat penerbangan telah ditetapkan destinasi dan pemanduan. Andai kata juruterbang tersasar  hanya 1 darjah, namun, kesudahannya tidak akan sampai ke destinasi. Ini kerana, sejauh 60km pesawat itu terbang, ia akan berubah 10km  akibat tersasar yang hanya 1 darjah.Bayangkan, beratus ribu kilometer, sudah pastilah, pesawat tidak akan mendarat ke destinasi sebenar
 
Begitulah juga dengan niat kita. 

 
Walaupun niat kita tetap baik, contohnya saya belajar kerana mahu ilmu. Itu benar. Saya bekerja untuk mencari nafkah. Itu  benar. Saya belajar kerana ibu bapa. Itu juga benar . Tidak nampak mana silapnya, bukan?

Namun, sebaik-baiknya  sebagai hamba-Nya, kita letakkanlah niat  KERANA ALLAH terlebih dahulu... yang lain-lain pasti datang sendiri. Apabila kita bergantungkan sesuatu kepada Allah, Insya-Allah, kesudahan di akhirnya akan jadi baik dan berkat.

Didiklah diri dan anak-anak supaya selalu niat kerana Allah apabila membuat sesuatu perkara yang bermanfaat.

 
 
 
 
 
Marilah  kita selalu renew  / tajdid niat kita ok.
 
Nota kaki: Tazkirah ini CikMa dengar daripada Yang Berbahagia Ust. Pahrol  ,Radio Ikim.fm..... Terima kasih ustaz...



♥ Terima Kasih Kerana Sudi Singgah Sini ! Suka? Like tau ! ♥

Ahad, 15 Januari 2012

Cara Melapangkan Dada

 
 
Pernah tak rasa sakit hati??

Sakit dada??

Geram teramat??

Atau ....

banyak masalah yang berat, sampai dada pun rasa sempit?

Mari kembali kepada agama. Cubalah amalkan ini.
 
1. Baca ayat 1 daripada surah Al-Insyirah :   
 أَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَ

2. Tiup kat kedua tapak tangan

Gambar Ehsan En. Google

3. Urutkan tapak tangan ke dada

Ayat ini bermaksud : Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu?,(wahai Muhammad?)

Mudah-mudahan Allah melapangkan dada kita sebagaimana Dia berkuasa melapangkan dada Nabi Junjungan , tatkala diasak dengan pelbagai dugaan ketika menyebarkan agama...

Amalkanlah setiap kali selepas solat, Insya-Allah dada terasa lapang walau masalah melanda.

nota kaki: CikMa belajar daripada Ustaz Hanafi Malek, Tanyalah Ustaz di TV9


♥ Terima Kasih Kerana Sudi Singgah Sini ! Suka? Like tau ! ♥

Kena Belajar Lagi....

 
 
Ya. CikMa kena belajar lagi.  Bila ? Kat mana?

Ha..... mula minggu depan, CikMa akan mengajar Tingkatan 3, 4 dan 5 bagi subjek Pendidikan Islam. 
 
 
Tiga buah buku yang CikMa WAJIB dikhatamkan!
 
Sejak posting, Cikma tidak pernah mengajar Tingkatan 3, 4 dan 5 untuk subjek ini. Sebelum ini, CikMa hanya mengajar Tingkatan 1 dan 2 Pendidikan Islam, Bahasa Melayu Tingkatan 2 dan Pendidikan Seni Visual Tingkatan 1. Sebenarnya, bidang CikMa adalah Bahasa Arab, lulusan dari Jordan , lagi! Tapi...... inilah subjek yang diberi.... terima sahajalah kan.... makan gaji katakan....
 
Ini bermakna, CikMa tender untuk subjek Pendidikan Islam dari Tingkatan 1 hinggalah Tingkatan 5 di sekolah CikMa. Kenapa??

Yang pertama, sebab guru agama tidak cukup. Seorang ustazah telah berpindah ...
Yang kedua, memandangkan pelajar Islam tidak ramai, maka tiada lagi guru agama yang akan dihantar.

Oleh yang demikian, CikMa lah yang akan memikul tanggungjawab ini... CikMa Ketua Panitia, CikMa tender semua ... Program Pendidikan Islam pula banyak, aduhai... risaunya hati CikMa. Murid Islam memang tidak ramai, jumlah semua  dari tingkatan 1 hingga 5 hanyalah 130 orang.... Tapi...susah hati juga bila mengenangkannya. 
 
Mampukah??
Bolehkah??
Sempatkah??
 
Jadual bekerja CikMa juga berubah. CikMa akan mengajar dua sesi, separuh di pagi dan separuh lagi di sesi petang. Nampaknya, dapatlah CikMa balik rumah sebelum terbenamnya sang mentari...... Alhamdulillah ... Moga ada hikmah dan kebaikan di sebalik kejadian...
 
Apapun CikMa akan berusaha buat yang terbaik... CikMa mahu mengajar ilmu agama, untuk penghayatan dan amalan anak-anak generasi Islam... Semoga Allah berikan CikMa kemudahan dan keberkatan dalam memikul amanah ini.... 

p/s: kepada anak-anak murid ustazah yang membaca tulisan ini,ustazah harap anda semua jadi baik dan rajin, ya! jangan buat ustazah pengsan, ok!  >.<

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Singgah Sini ! Suka? Like tau ! ♥

Persiapan Hari Keluarga...

 
 
Semalam, tamat sahaja aktiviti koko kat sekolah, CikMa terus ke rumah bonda... Kami balut hadiah dan buat persiapan untuk Hari Keluarga yang akan tiba tak lama lagi... 

Membalut hadiah untuk sukaneka





Part buat dadu yang paling menarik


Kanak-kanak turut sama membantu



Tukang jahit terkenal sedang menunjukkan skill masing-masing...


Hampir siap...


Kiut tak??

Semuanya bekerjasama...inilah salah satu cara mengeratkan persaudaraan.. memanggggg CikMa suka!

Makin tak sabar nak tunggu Hari Keluarga 2012. Petang ni, CikMa nak beli lagi hadiah yang tak cukup lagi.... Jom!

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Singgah Sini ! Suka? Like tau ! ♥

Jumaat, 13 Januari 2012

Jumpa Anak Hanya 2 Jam Sehari??

 

Setiap tahun , ada sahaja pengalaman baharu yang bakal CikMa tempuhi. Tahun lepas , setahun ulang-alik dari rumah ke sekolah... Cukup seminggu perjalanan, samalah seperti memandu  pergi dan balik dari KL ke Kelantan. Setiap hari , sampai rumah hampir jam 8.00 malam. Penat?? Toksah cakaplah....

Yang paling menyebalkan , CikMa dapat berjumpa dan berkomunikasi dengan  Mawaddah hanya pada 6.00 pagi -6.35 pagi, iaitu ketika menyiapkannya ke sekolah. Kemudian, CikMa berjumpa kembali dengannya pada pukul 8 malam sehingga 9.30malam. (Dia tidur awal untuk bangun keesokan paginya)

CikMa seorang guru yang rata-rata orang kata banyak masa bersama keluarga, tetapi, bayangkan, CikMa hanya bersama anak sendiri hanya 2 jam sahaja satu hari!!!

CikMa mengajar sesi petang, sekolah pula jauh dari rumah.Sudah lebih 6 kali mohon pertukaran, namun jawapannya, menghampakan. Kalaulah ada sesiapa yang membaca tulisan CikMa ini, yang ada hubungkait dengan pertukaran guru, CikMa berharap adalah simpati untuk CikMa sebagai seorang ibu....


"Saya jumpa ummi 2 jam sahaja sehari....Kesian saya...."

Apapun....CikMa kuatkan hati. Mahu tidak mahu , hidup mesti diteruskan..... Rezeki perlu dicari, sementara amanah sebagai khalifah Allah dipikul berhati-hati.Semoga ada hikmah di sebalik kejadian dan peristiwa.......

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Singgah Sini ! Suka? Like tau ! ♥

Cerita Hari Keluarga

 
 
 
Masa terus berputar... CikMa tetap sibuk dan menyibukkan diri dengan hal-hal yang berkaitan dengan sekolah dan keluarga.

Cuti raya Cina ni, keluarga CikMa akan mengadakan Hari Keluarga 2012. Destinasi kali ini dekat sahaja, iaitu di Port Dickson.Oklah tu memandangkan budget ciput lepas belanja persekolahan anak-anak...Ramai juga yang akan turut serta... seramai 18 keluarga, berjumlah hampir 100 ahli keluarga sebelah CikMa....  Pening juga nak menguruskan ....


Siapa yang nak baca tentang Hari Keluarga CikMa, boleh klik sini.... ,


 
Bila belek-belek gambar lama, hati makin teruja. CikMa sebagai bendahari Kelab Hj. Zainal Nordin merangkap AJK Sukaneka dan Hadiah untuk Hari Keluarga kali ini, dah mula buat persiapan...
 
Sediaaa
Acara sukaneka : Charlie Chaplin
Lariiiiii...

Masa ni memang hampir pecah perut ketawa.....

 
Apa pula acara sukaneka untuk tahun ini?? Hmm... jenuh jugak nak mikir ni!



♥ Terima Kasih Kerana Sudi Singgah Sini ! Suka? Like tau ! ♥

Jumaat, 6 Januari 2012

Mahu 1000 Cara



Pagi  ni sempat CikMa tengok MHI TV3... Hos ada membuat panggilan telefon kepada pelajar istimewa, yang mendapat 9A dalam PMR baru-baru ni.

Pelajar yang dimaksudkan ialah Adik Muhammad Hadi Darus , pelajar OKU dari Pendang Kedah yang dilahirkan tanpa kedua-dua tangan selain terpaksa menulis dengan kaki.

Bersama bonda kesayangan


Menggunakan kayu sebagai ganti fungsi tangan


Jika mahu 1000 cara



Dalam perbualan mereka, Hadi berpesan kepada semua ibu bapa yang dianugerahkan anak yang cacat atau kurang upaya sepertinya,  supaya tidak mensia-siakan anak itu. Katanya, mungkin pada suatu hari anak tersebut akan membawa hikmah dalam keluarga.
 
 
Menitik juga air mata CikMa pagi-pagi Jumaat ni.T-T
 
 
Bila direnung-renungkan,  kita yang sempurna ini sewajarnya dapat berbakti dan buat sesuatu perkara sehabis baik dengan nikmat yang Allah kurniakan kepada kita. Tiada alasan dan sebab kenapa kita tidak boleh maju dan berjaya......

 
Foto ihsan : Google dan NST

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Singgah Sini ! Suka? Like tau ! ♥